Fruitoogst appelstroop 2020 (video)

Natuurwerkdag 28 november 2020
22/12/2020
Schapen in De Waardhoff (maart 2020)
06/04/2020

Het “Ambachtshoes” uit de regio Banholt heeft woensdag 23 september appels en peren geplukt in onze hoogstamboomgaard van De Waardhoff in Mesch. Ook al het reeds aanwezige valfruit werd geraapt, maar er blijft gelukkig nog genoeg fruit over voor onze Waardhoff-dieren o.a. de dassen.

Dit jaar hing er veel fruit aan de bomen, ondanks het droge voorjaar en zomer, maar zijn de appels wel kleiner. Door de septemberregen was het valfruit sneller gaan rotten dus kwamen veel insecten en vlinders af op de sterke alcoholgeur. Dit jaar was een corona-mondkapje bijna verplicht bij de fruitpluk.

Het fruit werd met de hand uit de bomen geplukt, maar ook met een hark en stokken uit de bomen geschut, waarbij de rapers op tijd werden gewaarschuwd voor de volgende fruitregen.  Het idee om de aanhangwagen en emmers op “de juiste plek onder een boom te zetten”, en zo minder te hoeven bukken, is dit jaar nog niet gelukt. Het verzamelde, biologische fruit werd met emmers in de aanhangwagen gestort en na afloop kon de Appelstroopclub met een volle wagen vertrekken met een fruitlading genoeg voor de eerste stookbeurt, waarbij de verhouding appels-peren nauwkeurig wordt bepaald om de hoogste kwaliteit appelstroop te maken.