NLdoet dag 12 maart 2016 in De Waardhoff (video 2)
13/03/2016
NLdoet dag 12 maart 2016 in De Waardhoff (video 3)
20/03/2016

Bedankbrief deelnemers NLdoet dag 12 maart 2016

bedankt1

BESTE ACTIEVE IVN’S, NATUURLIEFHEBBERS,

Hartelijk dank voor jullie deelname aan de NLdoet dag 12 maart in het natuurgebied De Waardhoff.

Er waren ca. 30 deelnemers aanwezig en zelfs ook 2 wethouders waren geinteresseerd in dit initiatief voor het gezamenlijk werken aan de natuur in de buurt. Van het IVN-Eijsden waren de “harde kern” en de “Bloemenmeisjes” weer aanwezig. De IVN Natuurwerkgroep Maastricht was zelfs met 5 snoeispecialisten gekomen. Geweldig is ook dat er 5 nieuwe deelnemers uit de buurt actief hebben geholpen (Mieke en Arno uit Eijsden, Marijke en Ger uit Withuis en Hans uit Banholt).

Er is hard gewerkt en dan gaat de tijd snel. Na afloop smaakte de verse erwtensoep (van Adri), de (rogge)broodjes (van Suzanne en IVN-Eijsden), en de appelsap (van Tineke) extra lekker. Ook werden er (door Edo + Tamara) 40 verse eieren (van buurman boer Eussen) op een houtvuur gebakken en verrassend snel naar binnen gewerkt. Want van werken in de buitenlucht krijg je honger! Het was gezellig zitten en eten rond de barbecue-driepoot in de rook, maar ook in de stralende zon.

Bij de start om 9 uur was het nog erg mistig en koud, maar de 5 nieuwe deelnemers kwamen als eersten uit de dichte mist te voorschijn (dat heb je soms met laaghangende wolken rond de top van de Steenberg!). Maar toen de zon doorbrak werd het nog een warme lentedag. Er is zelfs een oranje vlinder gezien bij de tent (wie weet welke soort?).

WAT ER GEDAAN IS:

1 Snoeien van de pruimenbomen in de fruitwei door de IVN Natuurwerkgroep Maastricht.
Van Dirk en z’n mannen (+vrouw) mogen de bomen nu weer bloesem en fruit krijgen. Dus in de pruimentijd zelf even terug komen om de eerste pruimpjes te proeven. Ook stond de eerste pruimenboom al vol in bloei: volgens de kenners helaas (?) een “sleedoornfruitboom”.

2 Planten van 190 struiken.
Vroegbloeiend (belangrijk voor de vroege, eerste wilde bijen) en besdragend (voor de vogels in de herfst), maar ook nuttig voor de vlinders, andere insecten en kleine dieren. De struiken vormen een zoombeplanting. Door 3 groepjes zijn alle struiken geplant. Wie had er door het zware werk s’avonds géén spierpijn? Mieke en Arno werkten voor het eerst samen maar direct als een professionel team en Tineke hield deze keer niet de touwtjes maar de lintjes in handen.

3 Planten van 20 bomen: 10 eiken, 6 fruitbomen (3 sterappel, 3 notarisappel en 4 linden).
Een ploeg van 4 “man” (Maarten, Hans, Marijke en Ger) hebben dit karwei eventjes geklaard. De laatste werkers kwamen, onder luid gejuig, pas terug toen de soep al bijna op was. Leuk is ook dat de 3 notarisappels zijn geplant door een zoon (Hans dus) van een echte notaris!

4 Maken constructie van de Vogelkijkwand.
Dit precisiewerk hebben we overgelaten aan de specialisten (Martin, Jan, Edo) met een timmermansoog.

5 Wilgentakken verzamelen en bijsnoeien voor de Vogelkijkwand.
Door de “Bloemenmeisjes”werd elke tak zorgvuldig geselecteerd op lengte, dikte, kleur en buigzaamheid.

De eerste voorraad takken ligt al klaar om gebruikt te worden.

Bekijk foto’s via deze link.
Bekijk video’s via deze en deze link.

Met vriendelijke groet, Johan + Adri Stoffer

EERSTVOLGENDE ACTIVITEITEN:

  • Zaterdag 5 november 2016 – Natuurwerkdag (9.00 tot 13.00 uur)
  • Zaterdag 11 maart 2017 – NLdoet dag (9.00 tot 13.00 uur)
Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.