Bedankbrief deelnemers Natuurwerkdag 5 november 2016

NLdoet dag 12 maart 2016 in De Waardhoff (video 3)
20/03/2016
De eerste bloeiende sneeuwklokjes
30/12/2016

Bedankbrief deelnemers Natuurwerkdag 5 november 2016

BESTE IVN’S + ACTIEVE NATUURLIEFHEBBERS,

Hartelijk dank voor jullie deelname aan de Natuurwerkdag 5 november in het natuurgebied De Waardhoff.

Fijn dat jullie er (weer) waren en ook 2 kinderen en 3 honden hebben dit keer meegedaan.

Er waren 20 deelnemers aanwezig waarvan 2 kinderen (Eveline en Demian), die foto’s hebben gemaakt van veel ruggen dus moeten oma Annemie en opa Jan ze nog wat instructies geven om de volgende keer de voorkant met de gezichten ook op de foto te krijgen. Zelf maak ik ook wel foto’s, zoals op 11 november bij de natuurwerkdag van de OBS-school Mesch. Ik dacht mooie foto’s gemaakt te hebben maar er waren (per ongeluk?) ook “mooie” video’s van mijn laarzen en het gras gemaakt.

De sfeervolle fotoreportage van deze dag is gemaakt door Paul Rutten uit Eijsden. Zie voor alle foto’s de website DEZE LINK Sommige foto’s heb ik ook in een hoge resolutie, geschikt voor een vergroting om in een lijstje te doen als herinnering aan een mooie dag en ook om aan de (klein)kinderen te laten zien. Laat even weten of je een bepaalde foto wilt ontvangen in een hoge resolutie.

Geweldig is ook dat er 8 nieuwe deelnemers actief hebben geholpen (Andrea+John+hond uit Mesch,  Maurice en Paul (fotograaf) uit Eijsden, Hans uit Cadier en Keer, Daniel uit Heerlen, Karin met Eveline uit Landgraaf. Uit Heerlen kwamen ook weer Anita+Ron+hond een handje en pootje meehelpen.

Van het IVN waren (weer) aanwezig: Anne van Santen, Annemie+Jan(+Demian) Speckens, Jacques Piters, Maarten van der Sande, Marie Elise Creuwels. Ook Adri en Edo Stoffer+hond Pommetje waren aanwezig.

*Graag even de naam en e-mailadres van de honden doorgeven dan kan ik die ook persoonlijk uitnodigen.

Bij de start om 9 uur was het nog bewolkt, maar enkele nieuwe deelnemers waren al present toen ik met de tractor en aanhangwagen met gereedschap kwam aanrijden. Maar het bleef droog en toen later de zon nog doorbrak werd het zelfs een warme dag met mooie herfstkleuren in de bomen (zie de foto’s). Paul gaf ook praktische aanwijzigen aan de werkers in het veld. En ook de dames stonden hun mannetje(?) bij het zaagwerk en weghalen van schapengaas en prikkeldraad. Jacques+Daniel plantten hun eerste notenboom.

Geef Jan een motorzaag en er blijft geen boom meer staan. De anderen leerden zelfs bomen planten in kippengaas en dan nog een muilkorf eromheen ook. Bij het inslaan van krammen werd geen duim geraakt.

Maarten had vroeg in de morgen zelf thuis nog koffie gezet en de boodschappen gedaan voor de lunch maar door de werkstress was hij helaas de boter vergeten. Daarom was er geen tijd voor zijn openingsspeech.

Er is hard gewerkt in verschillende groepjes en dan gaat de tijd snel. Na afloop smaakte de verse tomaten-groentesoepmet veel ballen (van Adri), de broodjes+beleg+eigen appelstroop en de appelsap extra lekker.

Ook werden er (weer door Edo) 30 verse eieren op een houtvuur gebakken en verrassend snel naar binnen gewerkt. Want van werken in de buitenlucht krijg je honger! Hans nam genoegen met 2 eieren terwijl hij een “strammer Max” (met 5 eieren) gewend is bij lunch tijdens de wandeldagen.

Het was gezellig zitten en eten rond de barbecue-driepoot, soms in de rook, maar toch nog in de stralende zon. Er werden ook weer sterke verhalen verteld.

WAT IS ER GEDAAN:

  1. (Her)planten van 5 eikenbomen en 3 hoogstamfruitbomen.
  2. Zagen van (jonge) acaciabomen in 2 graften.
  3. Maaien laatste gedeelte gras in de helling van de “Alpenwei”.
  4. Onthekken: weghalen afrasteringen rond de regenbuffer en langs de bosrand.

Noteer vast de volgende natuurwerkdagen in je agenda:

11 maart 2017 / 9-13 uur
4 november 2017 / 9-13 uur

Kijk onze website voor de foto’s en video’s en de Waardhoff-activiteiten.

Adri & Johan Stoffer

 

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.