Bollenproject herfst 2021

Ree dood door loslopende hond?
24/12/2020
Nieuwe Minibieb Natuurboeken december 2021
02/01/2022

Bollenproject herfst 2021

In de herfst 2021 zijn er in totaal 14.250 bollen gepoot in De Waardhoff bij de bloemenweide ten zuiden van de grote poel. Er zijn “verwilderingsbollen” uitgezocht van voorjaarsbloeiers, dus komen er elk jaar méér voorjaarsbloemen die voedsel gaan geven aan de eerste vlinders, solitaire bijen en hommels.

Op 9 november werd de allerlaatste bol plechtig gepoot om zijn eerste winterslaapje te kunnen doen in onze plaatselijke natuur. Deze grote klus kon alleen uitgevoerd worden met de hulp van de vaste groep vrijwilligers en ook door enthousiaste kinderen.

De eerste voorjaarsbloeiers zijn er al eind februari en de laatste bollen bloeien nog tot begin mei. Ook in januari en februari zijn in de bosranden al te zien: Sneeuwklokjes, Sterhyacinten, gevlekte Aronskelk, Daslook en Winterakoniet. Dus kom wandelend kijken naar het resultaat en ervaar zelf het ultieme voorjaarsgevoel.

Welke bollen kun je zien?

  1. Sterhyacint (blauw): staan onder de struiken langs de bosranden.
  2. Boshyacint (blauw): staan in de grub aan de oostzijde.
  3. Winterakoniet (geel): staan in de grub rond de eerste broedstoof Vliegend hert.
  4. Vogelmelk (wit): staan langs de heg bij de entree Steenbergsweg.
  5. Sneeuwroem (blauw): staan bij de grote poel in de bloemenweide.
  6. Narcissen (geel + wit): staan in de bloemenweide zuidzijde. Soorten: Sailboat, Hawera, Geranium (sterk geurend), Baby Moon, Lieke, Thalia (wit).

Echte wilde narcissen waren in 2020 en 2021 niet te koop (en zijn ook erg duur). Als alternatief is gekozen voor de soort Sailboat met een witgrijze bloem en zachtgele trompet. Zie de foto’s en de kaart voor de juiste plaats voor de diverse soorten.

 

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.