TIP: Gratis roofdierapp voor je mobiel
29/04/2015
Welke vlinders zitten in uw tuin?
01/05/2015

Libellenseizoen echt begonnen

libellenNa de eerste vuurjuffers die een week of drie geleden uit hun larvenhuidje kropen zijn er inmiddels al heel veel soorten libellen te zien. Niet alleen juffertjes, die er altijd eerder bij zijn, maar ook grotere soorten zijn al actief.

Nog steeds zijn de juffertjes het best vertegenwoordigd en met name vuurjuffer is de meest gemelde libel de laatste weken op waarneming en Telmee. Er zijn al meldingen uit vrijwel het hele land, hoewel het uiterste noorden er wat bekaaid afkomt, maar in de open kleigebieden van Friesland en Groningen is deze soort altijd al schaars.

Van de andere juffers waren de winterjuffers natuurlijk al langer actief, want deze hadden als libel de winter doorgebracht en worden direct bij het warmer worden actief. Na de vuurjuffer verschenen maanwaterjuffer, tengere grasjuffer, variabele waterjuffer, lantaarntje, watersnuffel, grote roodoogjuffer en afgelopen vrijdag ook de weidebeekjuffer. Er was al wel op 15 april een melding van een jonge azuurwaterjuffer, maar deze vloog snel de bomen in en er kon geen foto van gemaakt worden.

Lees verder op de website van Natuurbericht (klik hier)

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.