2015 is het jaar van de Das
23/01/2015
Uitnodiging presentatie wandelboekje “Mescher Ommetje” op vrijdag 20 maart 2015
25/01/2015

Wilde zwijnen belangrijk voor de natuur

De laatste jaren duiken wilde zwijnen in steeds meer gebieden op. De dieren halen regelmatig de krant en vaak gaat het dan over schade die zwijnen zouden veroorzaken. Over de nuttige rol van zwijnen wordt minder geschreven. ARK tekenaar Jeroen Helmer bracht de sleutelrol van het wilde zwijn in beeld. Het resultaat is voor iedereen gratis te downloaden via deze link (PDF)

Eeuwenlang zwierven wilde zwijnen door Nederland totdat het zwijn in de 19e eeuw uitstierf. Prins Hendrik bracht het zwijn terug. Hij liet zwijnen uitzetten bij Het Loo op de Veluwe. Sindsdien breidt het aantal zwijnen zich uit. Bovendien zijn zwijnen uit Duitsland en België de grens overgestoken en leven ze bij Nijmegen en in de Meinweg.

De laatste jaren is in kranten te lezen dat wilde zwijnen op steeds meer plekken verschijnen. Meestal gaat het dan over de schade die de dieren kunnen veroorzaken. Maar in de natuur is het wilde zwijn heel belangrijk. Deze zogenaamde sleutelrol heeft tekenaar Jeroen Helmer uitgewerkt in een schitterende plaat.

Lees meer over de wilde zwijnen op natuurbericht.nl via deze link.

Download de tekening over de sleutelrol van het wilde zwijn via deze link.

wildzwijn2

Bron: Natuurbericht.nl

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.