Realisatie dubbele “stapelmuur” in 2022

Schatkamer De Waardhoff
26/03/2022
Wilde graafbijenburcht
03/05/2022

Realisatie dubbele “stapelmuur” in 2022

Bij een centraal gelegen poel naast de educatiepanelen zijn in 2022 door een vast enthousiast vrijwilligersteam 2 “stapelmuren” gemaakt voor amfibieën en hagedissen. Aan de westzijde met een gebogen muur van gestapelde hardsteenblokken en aan de oost/zuidzijde met een holle, gebogen gestapelde muur van mergelblokken.

Tussen de blokken zijn openingen aanwezig waardoor dieren hier kunnen overwinteren en ook voedsel kunnen vinden. Dus een soort amfibiehotel! Want tussen de beide stapelmuren is een buffer aanwezig met een breedte van 1 meter met silexbrokken gevuld, waardoor holle ruimtes ontstaan. Deze buffer is afgedekt met een waterdoorlatende vezeldoek en een laag grond, waarop inheemse veldbloemen zijn ingezaaid.

Op de mergelmuur (oost-zuidzijde) kunnen koudbloedige hagedissen zich lekker opwarmen in de zon. De eerste hagedissen zijn al in de directe omgeving waargenomen en al op de blokken. Naast deze “stapelmuren” is in 2022 ook een wilde graafbijenburcht gerealiseerd. Zie het aparte bericht hierover.

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.