Uitbreiding 2022 Landgoed De Waardhoff

Schoonmaken poelen in 2022
03/11/2022
Bezoekers website Waardhoff.nl in de lift in 2022
03/01/2023

Uitbreiding 2022 Landgoed De Waardhoff

Op 20 december 2022 is het landgoed NSW De Waardhoff uitgebreid met 2 percelen voor natuurontwikkeling. Deze aansluitende percelen hadden voor de aankoop nog een agrarische functie (weiland en akker) en worden nu ook natuur, als vergroting van het bestaande, particuliere natuurgebied (“Goudgroene natuur”) De Waardhoff. Door deze uitbreiding met 0,42 ha is het landgoed inmiddels 8,53 ha groot.

Het perceel K253 wordt een “Wildakker” (Graanakker) met diverse (oude) graansoorten (spelt, haver, rogge, tarwe) en akker(on)kruiden zoals: korenbloem, klaproos, bolderik, margriet, teunisbloem, toorts, slangenkruid, kamille, grote ganzenbloem, aardaker. Het perceel krijgt open verbindingen met de ernaast gelegen bloemenweide bij de grote poel, zodat dieren hiervan ook makkelijk gebruik kunnen maken, zonder perceelafscheidingen met prikkeldraad of schapengaas. Deze Wildakker wordt dan ook een voedsel- en schuilplaats voor het wild en kleinere dieren.

Het perceel K246 wordt bos en struweel met een bloemenakker en bevat ook een oude mergelgroeve, waardoor een hellend pad kan komen als een nieuwe toegang vanaf de Heiweg. Later kan de mergelwand plaatselijk vrijgemaakt worden, zodat dan de geschiedenis van de mergelwinning duidelijker te zien is.

In 2015 was er al sprake van aankoop van de beide percelen, maar de vorige eigenaar wilde toen niet verkopen en alleen eventueel percelen ruilen. Nu in december 2022 konden wij de percelen wél aankopen en kunnen wij in 2023 beginnen met nieuwe natuurontwikkeling. Voor de bezoekers kunnen dan ook hier weer nieuwe natuurervaringen ontstaan. De natuur blijft ons verrassen!

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.