Schoonmaken poelen in 2022

Wilde graafbijenburcht
03/05/2022
Uitbreiding 2022 Landgoed De Waardhoff
03/01/2023

Schoonmaken poelen in 2022

Ook in het jaar 2022 zijn voor de diverse poelen weer veel beheerwerkzaamheden uitgevoerd door het “vaste Waardhoffteam vrijwilligers”. Een team van meestal 7 tot 12 natuurliefhebbers die regelmatig op de dinsdagmorgen van 9 tot 12 uur dan de seizoensgebonden noodzakelijke klussen eventjes opknappen en op de been gehouden worden met tussendoor of na afloop sloten koffie, frisdrank en koek(jes) voor de nodige energievoorziening. De vrouw des huizes zorgt daarbij altijd tijdig voor de biologische inkoop en de catering.

In het Landgoed zijn inmiddels 6 poelen aanwezig voor amfibieën met ook 2 “stapelmuren”, waarin de amfibieën kunnen overwinteren en hagedissen zich in het voorjaar en zomer kunnen opwarmen. Deze poelen liggen minder dan 400 meter uit elkaar, zodat de amfibieën ze makkelijk kunnen vinden (ze ruiken water) en er een uitwisseling kan plaatsvinden. In een poel voor amfibieën mogen geen vissen aanwezig zijn maar moeten wel waterplanten aanwezig zijn voor genoeg zuurstof en voor het maken van helder water. Maar de waterplanten zijn ook belangrijk voor de libellen en kokerjuffers, die daar hun eitjes op afzetten. De libellen(soorten) en kokerjuffers vliegen dan constant rondjes om een geschikte plant te vinden, waarbij ze de concurrenten steeds proberen te verjagen.

Maar waterplanten groeien snel, waardoor de poelen kunnen dichtgroeien. Vooral door lissen. Ook ontstaat in het voorjaar al in maart algengroei in te voedselrijk water en in de herfst kunnen afgevallen boombladeren op de bodem komen, waardoor deze gaan rotten en de waterkwaliteit slechter wordt. Door de slierten algen in het water en op de bodem hebben de amfibieën minder ruimte om zich te kunnen verplaatsen.

Daarom is het noodzakelijk in maart een teveel aan algen te verwijderen en dat de poelen ook jaarlijks worden “opgeschoond” in de periode van begin september tot half oktober, wanneer er geen amfibieën in de poelen aanwezig zijn. Padden en salamanders leven alleen in de poel in de periode van februari tot augustus om te paren en voor de ei-afzetting. Het grootste deel van het jaar leven ze buiten de poel onder heggen (in bladstrooisel), de padden ook in de grond en de salamanders ook onder grotere stenen rond de poel. Bij zonnig weer en bij rustig even afwachten zijn de amfibieën goed in het water te zien. In de zomer zijn de libellen en kokerjuffers vaak nog massaal aanwezig. Van de poelen wordt ook veel gebruikgemaakt door veel andere dieren (o.a. vogels, dassen, reeën). Dus horen in het landschap ook veel poelen aanwezig te zijn.

Johan
Johan
Landgoed De Waardhoff is particulier eigendom van de familie Stoffer. Johan is lid van het IVN-Eijsden.

Comments are closed.